استانداردهای صنعت نفت با در نظر داشتن آخرین مدارک علمی و فنی و تجربیات موجود در صنعت نفت و با بهرهگیری از امکانات ملی و بینالمللی اختصاصی برای مصارف ویژه وزارت نفت ایران، نفت و گاز و پتروشیمی و شرکتها و مؤسسات وابسته، تهیه و تدوین شده است.
استانداردهای وزارت نفت در کمیتههای تخصصی متشکل از صاحبنظران نفت و گاز و پتروشیمی مورد بررسی کامل قرار گرفته و سرانجام در شورای عالی استانداردهای وزارت نفت به تصویب رسیده و بمرحله اجرا گذاشته میشود. بدیهیست استانداردهای وزارت نفت بر حسب نیازهای آتی وتغییرات تکنولوژیکی مورد تجدید نظر قرار خواهد گرفت لذا همواره میبایست متن تجدید نظر شده استاندارد مورد استفاده قرار گیرد.
استانداردهای اختصاصی صنعت نفت ایران در چهار گونه مهندسی، کالا، کارهای اجرائی و بازرسیها تدوین میشود و هدف آن ایجاد یک مجموعه هماهنگ از طریق بررسی، تلفیق، تکمیل و به روزرسانی استانداردهای موجود صنعت نفت از نظر کمی و کیفی و در موارد لازم تهیه استانداردهای جدید و تکمیلی میباشد برای این منظور استانداردهای موجود صنعت نفت و استانداردهای معتبر بین المللی و ملی و در مواردی استانداردهای اختصاصی و سایر منابع علمی و فنی مورد استفاده قرار میگیرد. در تدوین استانداردهای اختصاصی وزارت نفت نظر بر این است که در عین حفظ استقلال عمل از لحاظ فرم و محتوی، این استانداردها با استانداردهای بین الملل هماهنگ باشند.
استانداردهای وزارت نفت شامل :
استانداردهای مهندسی(E)
استانداردهای کالا/ مصالح و تجهیزات (M)
استانداردهای کارهای اجرائی (C)
استانداردهای بازرسی (I)
نقشهکشی (D)
عمومی (G)
گروه بندی استانداردهای وزارت نفت شامل:
ابزار دقیق (IN)
ایمنی و کنترل محیط زیست (SF)
برق(EL)
تأسیسات مکانیکی ساختمان (AR)
تجهیزات مکانیکی ثابت (ME)
حفاظت فنی (TP)
سیویل/ سازه و ساختمان (CE)
عمومی (GN)
فرآیند و مواد شیمیایی (PR)
لوله کشی و خطوط لوله (PI)
ماشین آلات دوار (PM)
مخابرات (TC)
از اختصارات ذکر شده در گروه بندی استاندارد ها جهت تشخیص هر استاندارد و تخصص مورد نظر استفاده میگردد. بعنوان مثال استاندارد IPS-E-AR استاندارد مهندسیE میباشد که در ارتباط با تأسیسات مکانیکی ساختمان AR توضیح میدهد. با مراجعه به بند مورد نظر هر استاندارد ، مراحل اجرایی کار پروژه میبایست تحت نظر قرار گرفته و با آن بند از استاندارد منطبق باشد.